Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

The recipe for SWEET Christmas!


Οι συνταγές μου για γλυκά Χριστούγεννα!!!

Δε φταίω εγώ που είμαι γλυκατζού, είναι οι γιορτές αυτές που σε εμπνέουν να γίνεις ζαχαροπλάστης για λίγο και να χαρίσεις κάποια από τα γλυκά σου και μαζί με αυτά, χαμόγελα χαράς και ευχαρίστησης και άντε και μερικά κιλάκια...εχμ...παραπάνω... ;-)

Πριν σας δώσω τις συνταγές για τα γλυκά που έκανα φέτος να σας πω, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τα Χριστούγεννα που μόλις πέρασαν και καλή Πρωτοχρονιά να έχουμε μεθαύριο! Σήμερα το πρωί είχαμε και μια έκπληξη, ξυπνήσαμε και ήμασταν χιονισμένοι, ενώ το χιόνι ακόμα, καλά κρατεί!



Χρόνια είχαμε να δούμε χιόνι στις γιορτές και αν και οι προγνώσεις το προέβλεπαν, διατηρούσα κάποιες αμφιβολίες! Είναι πραγματικά όμορφα, αρκεί να έχουν όλοι ζεστασιά στο σπίτι τους και να καταφέρουν να φτάσουν στους προορισμούς τους χωρίς εμπόδια! Αν πάλι αποκλειστούμε, τι να πω....θα φάω όλα τα γλυκά που έφτιαξα, και αν δεν παγώσω από το χιόνι, θα πάω από ζάχαρο! ;-P

 Φέτος εφάρμοσα συνταγές καινούριες αλλά και παλιές, κάποιες από μπλογκ που παρακολουθώ και εμπιστεύομαι στην Ελλάδα, άλλες από το εξωτερικό, και μερικές από περιοδικά μαγειρικής που έτυχε να πέσουν στα χέρια μου και τις κράτησα! Ε, όλως τυχαίως φέτος μου πέτυχαν όλες, δοκιμασμένες και μη και χαίρομαι να τις μοιραστώ μαζί σας, τώρα που προλαβαίνετε να προσθέσετε ένα ακόμη γλυκάκι στο αυριανό μενού!

Ξεκίνησα με τα μπισκότα τα οποία ήθελα να έχω έτοιμα για την παραμονή των Χριστουγέννων και για τα παιδιά που θα μας έλεγαν τα κάλαντα! Αγαπώ τα μπισκοτάκια, ειδικά αυτά με το γλάσο και τα σχεδιάκια αλλά ήθελα να έχω και ποικιλία και σοκολατένιες γεύσεις οπότε κατέληξα να ψήσω τέσσερις διαφορετικές φουρνιές!

Πέρσι που έκανα τις πρώτες μου δοκιμές με το γλάσο και πορώθηκα και μέχρι και ζαχαρένιο σπιτάκι έφτιαξα!

Χριστούγεννα 2013


 Πρώτα ξεκίνησα με τα μπισκότα βουτύρου που είναι κατάλληλα και για σχέδια και για γλάσο και επέλεξα την συνταγή της Sally από το μπλογκ sallysbakingaddiction η οποία αποδείχτηκε για μένα, ότι έχει τις ιδανικές αναλογίες! Δεν χρησιμοποίησα το γλάσο που προτείνει γιατί χρειαζόταν χρόνο για να στεγνώσει απλά έφτιαξα ένα παρόμοιο με ασπράδι που στέκεται αμέσως! Κατόπιν πέρασα στις μπουκιές βανίλιας από το μπλογκ της Faulitsas, Home is where your story begins οι οποίες είναι μοναδικές, μοιάζουν με κουραμπιέδες, (που δεν έφτιαξα τελικά) και λιώνουν στο στόμα! Συνταγή εδώ!

μπουκιές βανίλιας

 

Συνέχεια είχε η σοκολάτα!! Πρώτα η νουτέλα με τα γεμιστά μπισκότα νουτέλας και μετά τα χιονισμένα βουναλάκια μου με κουβερτούρα! Πολύ νόστιμα και τα δυο! Συνταγές ξεσήκωσα από ένα περιοδικό που είχε μαζεμένες συμμετοχές αγνώστων δημιουργών και δυστυχώς δεν κράτησα ονόματα των δημιουργών, ούτε και του περιοδικού αλλά σας τις παραθέτω όπως τις αντέγραψα!

Μπισκότα κρακελε ( ή χιονισμένα βουναλάκια όπως τα λέω εγώ!)

Υλικά
56γρ. βούτυρο
225γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
100γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια
1 τσιμπιά αλάτι
1,5 φλιτζάνι (210γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
100 γρ ζάχαρη άχνη

Διαδικασία
1. Σε μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα σε κομματάκια και σε σιγανή φωτιά. Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και ανακατεύουμε. (χρησιμοποιείστε καλύτερα Μπεν Μαρί για μεγαλύτερη ασφάλεια)
2. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη βανίλια και το μπεικιν. Ρίχνουμε κατόπιν αυτό το μείγμα, σιγά σιγά, στο πρώτο, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι αλλά να προσέξουμε η ζύμη μπισκότων που τελικά θα πάρουμε να μην είναι πολύ σφιχτή. Έπειτα, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει καλά (3-4 ώρες)
3. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, σαν μικρά τρουφάκια, τις οποίες τυλίγουμε με την ζάχαρη άχνη. Θα πρέπει η άχνη να καλύψει εντελώς όλες τις επιφάνειες τους. Μετά βάζουμε τα μπισκότα σε ταψάκι με λαδόχαρτο, αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε τα μπισκότα 8-10 λεπτά. Δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην ξεραθούν. Αν τα βγάλετε και δείτε ότι είναι σαν άψητα στη μέση, μη τα βάλετε παραπάνω στο φούρνο, μόλις κρυώσουν σφίγγουν λίγο από έξω αλλά μέσα είναι μαλακά και απίθανα!



Μπισκότα από κρέμα πραλίνας (ή μπεργκεράκια κατ'εμέ!)

Υλικά
1φλιτζάνι κρέμα πραλίνας (τύπου νουτέλα)(μισή για τη ζύμη, μισή για τη γέμιση)
1 μεγάλο αυγό
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία
1. Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε μπολ, ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα της νουτέλλας με το αυγό έως ότου το μείγμα αποκτήσει υφή κρέμας. Έπειτα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
2. Τοποθετούμε στο ταψί αντικολ. χαρτί και με αλευρωμένα χέρια (η ζύμη κολλάει) πλάθουμε μπαλίτσες χωρίς όμως να τις πιέζουμε. Κατόπιν τοποθετούμε τα μπισκότα στο ταψί αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.Τέλος ψήνουμε τις μπάλες για 12 λεπτά ακριβώς στους 190 βαθμούς και τις αποσύρουμε αφήνοντάς τες να κρυώσουν για ένα δεκάλεπτο. Όταν έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου απλώνουμε λίγη νουτέλα και τα κολλάμε μεταξύ τους!


Αφού τα έβαλα σε σακουλάκια και τα μοίρασα παντού, αλλά έφαγα και κάμποσα, ήρθε η ώρα για τη δεύτερη δόση! Σειρά είχε μια μηλόπιτα τύπου αμερικάνικου που βρήκα σε κάποιο μπλογκ του εξωτερικού και ξέχασα να το σημειώσω! Είναι ελαφριά και πολύ χορταστική, ότι πρέπει για να συνοδεύσει παγωτό ή ζεστό καφεδάκι! Θα σας την παρουσιάσω εδώ αλλά σε επόμενη ανάρτηση αν θέλετε ζητήστε μου και τη μετάφραση της και για τα cupcakes και τα μπισκότα βουτύρου μιας και είναι στα αγγλικά!
 Εξοχική μηλόπιτα


Υλικά γέμισης
8 large green apples, peeled, cored and coarsely chopped
2, 20 ml tbs lemon juice
1/3 cup caster (superfine) sugar
2, 20 ml tbs flour
½ tsp ground cinnamon
Διαδικασία
Place the chopped apples and lemon juice in a pan over a medium heat.
Cover and cook gently for about 10 minutes or until the apples are just tender.
Take the pan off the heat and add the sugar, flour and cinnamon. Stir to combine then place to one side and allow the filling to cool completely.
Υλικά ζύμης
2¼ cups self-raising flour
2/3 cup cornflour (corn starch)
1/3 cup caster (superfine) sugar
200 gm (7 oz) unsalted butter, cut into pieces
1 large egg
2 teaspoons vanilla
1/3 cup milk
Extra milk and caster sugar
Icing sugar and cream to serve
Διαδικασία
Preheat the oven to 180°C/350°F. Lightly grease a 23cm/9 inch spring form tin and line the base of the tin with baking paper. Sift the self raising flour with the cornflour. Put the sifted flours, the sugar and the butter into the bowl of a food processor and process until the mixture resembles breadcrumbs. In a small bowl combine the eggs, the vanilla and the milk. With the food processor running, gradually pour in enough of the milk mixture and process until the mixture wraps around the blades. The mixture will be quite soft so using floured hands, press ? of the mixture into the base and up the sides of the tin. Spoon in the apple mixture, which won’t completely fill the tin. Fold over any overhang of pastry from the sides of the tin, then using floured hands, flatten the remaining mixture into a disc and cover the top of the cake. Don’t worry if there are a few holes as they’ll close over as the cake bakes. Brush the top of the cake with milk then sprinkle with a little extra caster sugar.

Bake the cake for 50-60 minutes at 180°C/350°F. If the cake is browning too quickly, cover the top with a piece of grease proof paper. Remove from the oven and cool on a wire rack before unmoulding. As this is a cross between a cake and a pie, the bottom crust will always be a little soft but the top crust will be lovely and crisp. When cool dust with icing sugar and serve with cream or ice cream.



Φυσικά δεν έμεινα εκεί μόνο, έφτιαξα μια δεύτερη δόση μπισκότα βουτύρου! Για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ντε! Καθώς επίσης και μια δόση cupcakes με frosting νουτέλα, για να μην πάει χαμένη η νουτέλα που περίσεψε απο τα μπισκότα-καταλαβαίνετε!! Τη συνταγή για τα cupcakes τη βρήκα εδώ, στο ίδιο μπλογκ με τα μπισκότα και βγήκε εξίσου πετυχημένη, με ένα τέλειο ζουμερό κέικ για βάση και πεντανόστιμη κρέμα απόπάνω! Αυτή η κυριούλα σε αντίθεση με άλλα ξένα μπλογκ είναι και πιο κατανοητή, και εξηγεί κάθε λεπτομέρεια και μυστικό αλλά και χρησιμοποιεί νορμάλ υλικά που μπορείς να τα βρεις και εκτός Αθηνών πράγμα επίσης πολύ σημαντικό!! Σκοπεύω να δοκιμάσω και άλλες συνταγές της στο μέλλον!




Τώρα και ενώ παρακολουθώ το χιονάκι μας, σκέφτομαι, μετά από τόσο γλυκό, το ΑΝ θα φτιάξω Βασιλόπιτα! Πάντως τα τελευταία 2 χρόνια φτιάχνω μια συνταγή του Πετρετζίκη η οποία βγαίνει πολύ καλή! Θα δούμε!
                       Χριστούγεννα 2013   Η περσινή μας Βασιλόπιτα (έβγαλα το άχτι μου με το γλάσο περσι! Έβαλα παντού!!χι!,χι! )

 Προς το παρόν έχω να τελειώσω την κατασκευή των τελευταίων κουταλο-ημερολογίων που θέλω για να ολοκληρώσω τα φετινά μου δωράκια!!


 Εσείς τι Βασιλόπιτα προτιμάτε; Έχετε ανακαλύψει τη συνταγή της επιτυχίας;;!
 Καλές παρασκευές , χαρούμενο ρεβεγιόν και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015!!!


6 σχόλια:

  1. Πραγματικά γλυκά Χριστούγεννα! Πολλές ευχές το νέο έτος να είναι εξίσου γλυκό αλλά και εξίσου όμορφο όπως το χιονισμένο τοπίο που μάς δείχνεις! Χρόνια Πολλά & του χρόνου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά! Καλή Χρονιά και σ'εσένα Δήμητρα με υγεία, αγάπη και έμπνευση για δημιουργίες!!!

      Διαγραφή
  2. Εύχομαι ένα εξίσου γλυκό 2015 γεμάτο υγεία, ευτυχία και ότι άλλο εσύ επιθυμείς...Χρόνια Πολλά!
    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Χρονιά, Χρόνια πολλά και για το όνομα σου Χριστίνα με υγεία και αγάπη και σ'εσένα!

      Διαγραφή
  3. Ένα βραβείο για σένα !!! με πολλές ευχές να αποκτησεις και άλλα !!! πολλά φιλιά !!!!

    http://mamagoesvintage.blogspot.gr/2015/01/liebster-award-discover-new-blogs.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ πόσο άχρηστη είμαι! Τώρα το είδα! Thanks anyway! Είναι το πρώτο μου βραβείο!Και πάλι ευχαριστώ!

      Διαγραφή