Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος
και.....
μια έκπληξη!!!
Πρώτη ανάρτηση για τη νέα χρονιά μετά από μεγάλη απουσία και λίγο καθυστερημένα, αλλά τι να κάνουμε με έπιασε η τεμπελιά των γιορτών και ακόμη παλεύω να με αφήσει!! Απ' ότι φαίνεται όμως αρχίζω να τα καταφέρνω και να βρίσκω το δρόμο μου πάλι! Ξεκινάω το νέο έτος με μπόλικες ευχές για αγάπη υγεία και δημιουργικότητα σε όλους! Στα σχέδια μου λοιπόν, εκτός από πολλές κατασκευές είναι και οι προσπάθειες να εξελίξω λίγο το blog μου αλλά και τις αναρτήσεις μου! Για να δούμε θα πετύχει!;;
Στην προσπάθεια μου αυτή, σύμμαχος μου είναι η φίλη μου Χριστίνα η οποία είναι συνάδελφος δασκάλα της αγγλικής αλλά και πωρωμένη καλλιτέχνης της μαγειρικής! Αποφάσισα λοιπόν με το νέο έτος να φιλοξενώ στην κατηγορία της μαγειρικής τέχνης τις ιδέες και συνταγές της!!
Σήμερα λοιπόν σας έχω μια ανάρτηση έκπληξη με το πρώτο άρθρο της φίλης μου και την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλα!
Εnjoy!!
Υ.Γ Και αν σας φανεί πολύ απλή η συνταγή γιατι είστε προχωρημένοι, μην ανησυχείτε γιατί έρχονται και οι πιο gourmet συνταγές για τους πτυχιούχους του είδους!
Συνταγή μπόνους – Bonus recipe
και.....
μια έκπληξη!!!
Πρώτη ανάρτηση για τη νέα χρονιά μετά από μεγάλη απουσία και λίγο καθυστερημένα, αλλά τι να κάνουμε με έπιασε η τεμπελιά των γιορτών και ακόμη παλεύω να με αφήσει!! Απ' ότι φαίνεται όμως αρχίζω να τα καταφέρνω και να βρίσκω το δρόμο μου πάλι! Ξεκινάω το νέο έτος με μπόλικες ευχές για αγάπη υγεία και δημιουργικότητα σε όλους! Στα σχέδια μου λοιπόν, εκτός από πολλές κατασκευές είναι και οι προσπάθειες να εξελίξω λίγο το blog μου αλλά και τις αναρτήσεις μου! Για να δούμε θα πετύχει!;;
Στην προσπάθεια μου αυτή, σύμμαχος μου είναι η φίλη μου Χριστίνα η οποία είναι συνάδελφος δασκάλα της αγγλικής αλλά και πωρωμένη καλλιτέχνης της μαγειρικής! Αποφάσισα λοιπόν με το νέο έτος να φιλοξενώ στην κατηγορία της μαγειρικής τέχνης τις ιδέες και συνταγές της!!
Σήμερα λοιπόν σας έχω μια ανάρτηση έκπληξη με το πρώτο άρθρο της φίλης μου και την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλα!
Εnjoy!!
Υ.Γ Και αν σας φανεί πολύ απλή η συνταγή γιατι είστε προχωρημένοι, μην ανησυχείτε γιατί έρχονται και οι πιο gourmet συνταγές για τους πτυχιούχους του είδους!
Πώς
αλλιώς θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το καινούργιο project παρά με την τροφή που
συμβολίζει τη γέννηση; To αυγό είναι μία τροφή με
τεράστια οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό (δε θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες για
τα διατροφικά του χαρακτηριστικά), ενώ η σχέση του με τη χοληστερίνη φαίνεται
να έχει μικρύνει, με βάση τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών.
How
else could this new project begin if not with the food that is the symbol of
birth? An egg is a really beneficial food for the human organism (I won’t go into
detail for its dietary value), while the most recent research shows that its correlation with blood cholesterol is not as big
as it used to be believed.
Σήμερα,
λοιπόν, θα φτιάξουμε ομελέτα. Και τώρα θα μου πείτε: «ομελέτα;;;; σιγά τα
αυγά!». Κι όμως εμένα η ομελέτα είναι ένα φαγητό που με έχει παιδέψει πολύ στη
μαγειρική μου «καριέρα». Άπειρες συνταγές για ομελέτα, με λαχανικά, με τυριά,
με αλλαντικά, με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, ακόμα και με καπνιστό σολομό
(και μην ακούσω κανέναν να λέει ότι δεν πάει το αυγό με το ψάρι) κι όμως εμένα
κάτι δε μου πετύχαινε. Αφενός απορροφούσε πάντα πολύ λάδι, αφετέρου όταν έριχνα
τα υλικά μέσα στο τηγάνι, ανακατεμένα με τα αυγά, ε , δεν υπήρχε περίπτωση να
καταφέρω να γυρίσω την ομελέτα. Γινόταν χίλια κομμάτια, τα αυγά χώριζαν από τα
υπόλοιπα υλικά και γενικώς έτρωγες ξεχωριστά τα αυγά και ξεχωριστά τα λαχανικά,
ας πούμε. Μια αίσθηση απογοήτευσης και
λαδίλας με κατέκλυζε κι έτσι είχα παραιτηθεί από την παρασκευή ομελέτας.
Μέχρι... που ανακάλυψα το www.breadandtea.com. Σε μια εκπομπή του «Σεφ στον αέρα», η blogger Μαρία Πρασσά μιλούσε για
το blog της, το οποίο περιλαμβάνει μόνο συνταγές που κάποιος
μπορεί να φάει για πρωινό. «Ωραία ιδέα», σκέφτηκα και αμέσως το επισκέφτηκα.
Στη δεύτερη κιόλας ανάρτησή της ανακάλυψα αυτήν την τέλεια ιδέα για ομελέτα: http://breadandtea.com/2012/01/04/thin-omelet-and-freshly-squeezed-orange-juice/
So,
today we are going to make an omelette. It may not seem a very difficult meal
but the truth is that it has made my life difficult over the past years. There
are countless omelette recipes, with vegetables, with different kinds of
cheese, different kinds of sausages, even with smoked salmon, but always
something was just not right. On the one hand, the eggs absorbed too much oil.
On the other hand, as I added the ingredients into the eggs and I mixed them
together, there was no way I could turn the omelette upside down. It was cut in
a lot of pieces and finally destroyed. I was overwhelmed by an “oily” sense of
disappointment. So, my omelette days were soon over until… I discovered www.breadandtea.com.
On a tv show I watched the blogger Maria Prassa talking about her blog, which
is only about breakfast. I thought it was interesting and visited it
immediately. In her second post I discovered this amazing idea for an omelette.
http://breadandtea.com/2012/01/04/thin-omelet-and-freshly-squeezed-orange-juice/
Ας την φτιάξουμε,
λοιπόν, μαζί βήμα βήμα:
Let’s
make it together step by step:
Πρώτα πρώτα τα υλικά:
First
of all the ingredients:
Φυσικά
θα χρειαστούμε αυγά. Εγώ χρησιμοποιώ 2 αυγά για κάθε άτομο, αλλά εγώ είμαι και
φαγανή. Εξαρτάται βέβαια και από το μέγεθος του τηγανιού που έχουμε, γιατί ο
σκοπός είναι να βγει σχετικά λεπτή η ομελέτα και να μη διαλυθεί.
As
expected, we will need eggs. I use 2 eggs per person, but you can use only one.
Of course, it depends on the size of the frying pan we use, because we want the
omelette to be quite thin.
Λίγο
λαδάκι, εκτός αν έχετε το σούπερ αντικολλητικό τηγάνι.
A
couple spoons of oil, except if you have the super nonstick pan.
Και
μετά η γέμιση. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ντοματούλα, μαρουλάκι, και λίγη φέτα,
αλλά μπορείτε να βάλετε ό,τι κατεβάσει ο νους σας: τυρί κίτρινο τριμμένο, τυρί
για τοστ σε φέτες, αλλαντικά, όποια σας αρέσουν κλπ. Αυτό που προτείνω είναι να
δοκιμάσετε να την αλείψετε με λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα (απλά τέλειο!).
And
then the stuffing: I have used tomato, lettuce and a little feta cheese, but,
of course, you can use whatever you can think of: any kind of grated cheese, cheese
in slices, any kind of sausage, etc. I also suggest you to try spread a little
bit of yoghurt or cream cheese (simply perfect!).
Πρώτα
πρώτα ρίχνουμε τα αυγουλάκια σε ένα βαθύ πιάτο.
First
of all, we put the eggs in a plate or bowl.
Προσθέτουμε
αλατάκι και πιπεράκι και τα χτυπάμε με ένα πηρούνι ή αυγοδάρτη.
We
add salt and pepper and beat them.
Στο
μεταξύ, έχουμε βάλει το τηγάνι στη φωτιά και έχουμε ρίξει το λάδι. Όπως
φαίνεται, δε χρησιμοποιώ αντικολλητικό τηγάνι (αλλά όποιος θέλει να μου κάνει
ένα δώρο, είναι ευπρόσδεκτo). Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά αλλιώς η ομελέτα θα
κολλήσει, είτε βάλουμε λάδι είτε όχι).
Meanwhile,
we have put the pan on the cooker and have added the oil. As you can see in the
pictures I do not use a nonstick pan (but you presents are accepted). The oil
has to be fairly hot, or else the eggs will stick on the pan, even if we have
used oil.
Ρίχνουμε
μέσα τα αυγουλάκια και γυρνάμε λίγο το τηγάνι, έτσι ώστε τα αυγά να καλύψουν
όλη την επιφάνεια του τηγανιού.
We put
the eggs in the pan and we turn it around, so that the eggs spread all over the
surface of the pan.
Περιμένουμε
να ψηθεί από την κάτω πλευρά, ε, να πάρει λίγο χρωματάκι...
Και τη
γυρνάμε. Σας υπόσχομαι, ότι είναι πανεύκολο να γυρίσει ακόμα και με ένα
πηρούνι. Κλείνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να πάρει χρωματάκι και από την
άλλη.
And
then we turn it around. I promise you that it is very easy to turn it even with
a form. We switch off the oven and wait for a few minutes so that the other
side is ready too.
Μεταφέρουμε
την ομελέτα σε ένα πιάτο (επίσης με ένα πηρούνι) και την απλώνουμε καλά.
Παίρνουμε
τα υλικά της γέμισης, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο, ή μπορούμε να τα
έχουμε ανακατέψει από πριν, και τα τοποθετούμε στη μία άκρη της ομελέτας.
Now
it’s time for the stuffing: we use a little bit of everything or we can mix
them before we use them. Then we put the ingredients on the one side of the
omelette.
Τυλίγουμε
την ομελέτα.
Η
ομελέτα μας είναι έτοιμη!!!
Συνταγή μπόνους – Bonus recipe
Αυγά ποσέ
- Poached eggs
Φοβόμουν
πάρα πολύ να φτιάξω αυγά ποσέ, μήπως τα καταστρέψω και τα πετάξω. Πρόσφατα το
τόλμησα και το ξανατόλμησα και το αποτέλεσμα ήταν άκρως επιτυχημένο!
Ι
didn’t want to cook poached eggs, being afraid that I would throw them away.
Recently, I dared it again and again and the result was absolutely successful!
Σε
μικρό και βαθύ κατσαρολάκι, βάζουμε νερό με λίγο ξύδι. Μόλις βράσει, σπάμε ένα
αυγό σε ένα μικρό ποτήρι και μετά το ρίχνουμε προσεκτικά στην κατσαρόλα. Δε
χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιμένουμε ακριβώς 4 λεπτά (το κινητό έχει χρονόμετρο)
και με μία τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε και το βάζουμε σε ένα πιάτο.
In a
little but deep pot, we put water with a bit of vinegar. Once it comes to a
boil, we break the egg in a little glass and then we put it carefully in the
pot. We don’t reduce the heat. We wait for 4 minutes exactly (your cellphone
can help) and we use a fork to take it out of the pot and put it in a plate.
Υ.Γ. Στη φωτογραφία, ο ένας κρόκος φαίνεται γιατί το αυγό
ήταν δίκροκο.
P.S. In the photo, the left egg had two yolks.
Πετυχημένη βγαίνει και η ομελέτα φούρνου. Αφού τα αυγά με όλα
τα υπόλοιπα υλικά ψηθούν από την κάτω πλευρά, τοποθετούμε το τηγάνι στο φούρνο
ώσπου και στερεοποιηθεί και η πάνω πλευρά. Αν το χερούλι είναι πλαστικό, το
τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και δεν παθαίνει τίποτα.
Also, we can make omelette in the oven. The moment the eggs
and all the other ingredients are ready on the bottom side, you put the pan in
the oven, until the over side is ready too. If the handle of the pan is
plastic, we can wrap it with aluminium foil so that it won’t melt.
Watch Christina's video at:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου